top of page

waarom De wens 'dat anderen jou begrijpen' jouw ADHD gedrag juist erger maakt


Mijn hele leven voel ik mij eigenlijk al onbegrepen. Het lijkt wel alsof alles wat ik deed of doe door andere mensen anders gedaan zou worden. Ik week als kind al graag een beetje af van het geijkte pad en volgde adviezen van anderen meestal niet direct op. Zo werd ik nog weleens eigenwijs genoemd.

Ook deed ik vaak dingen zonder dat ik echt wist waarom. Ik deed ze gewoon. Ook dat was natuurlijk niet hoe veel andere mensen het deden en dat maakte dat ik vaak gehoord heb 'denk nou eens na voordat je wat doet'.

Daarbij voel ik veel en heb ik vooral beelden in mijn hoofd. Dat is allemaal persoonlijk en behoorlijk abstract. Wanneer ik iets wilde vertellen dan was het makkelijk om per ongeluk iets te veel de nadruk te leggen op dat waar het juist niet over ging. Of dat de ander inhaakte op iets wat diegene hoorde, wat helemaal mijn punt niet was.


ADHD Masters Blog Bas den Blaauwen
Dat zag er tijdens een gesprek ongeveer zo uit

Minder uitleggen

Mezelf verklaren was iets wat ik lange tijd niet meer heb gedaan. Omdat ik het gevoel had dat ik de boodschap toch niet goed over zou krijgen. Ik zei maar gewoon ja en ging mijn eigen weg. Je kunt je misschien voorstellen dat het niet zo makkelijk is om aansluiting te vinden wanneer je gemakkelijk van de normale paden treed, omdat je nou eenmaal niet hetzelfde denkt. Aansluiting, erbij horen en het voelen dat ik een plek heb is iets wat ik van binnen heel belangrijk vindt maar dus op een of andere manier niet lukte. Mede omdat ik het nog niet zo makkelijk vond mezelf uit te leggen. Om dit te verbloemen ging ik in gesprekken afleiden door grapjes te maken of van onderwerp te veranderen. Zolang ik mezelf niet uit hoefde te leggen of een mening hoefde te geven die ik dan weer uit moest onderbouwen was het goed.

Ondanks dat dit prima werkte, kostte mij het ook iets. Vriendschappen hadden geen diepgang, relaties hielden geen stand en ik groeide niet als persoon.


Dat heb ik zo lang volgehouden, maar je voelt hem al... ergens diep van binnen was er wel een verlangen om die aansluiting te krijgen bij mensen. om op 1 lijn te kunnen praten, verbinding te voelen etc.


Meer uitleggen

Ik vermoed dat het ergens na de middelbare school was dat ik begon pogingen te ondernemen om die aansluiting te krijgen. En in die pogingen ging ik mezelf wat meer uitleggen. Ik vindt dat, want... ik wil dat, want.... infeite was ik vooral bezig met onderbouwen waarom ik dingen deed. En dan ging ik ook vaak invullen wat de ander wilde horen. En waarempel... van die onderbouwing vonden mensen ook weer wat. Dus ging ik nog maar meer uitleggen, en meer...en meer.. en meer.....


Nu zie ik vanuit mijn werk veel andere ADHD -mensen die zo'n lekker 'out of the box-brein' hebben, in allerlei stijlen. Ik kan niet vertellen hoe veel mensen het verlangen voelen om gehoord en begrepen te worden, zo veel zijn het er. Dat iemand gewoon eens zegt 'ja, ik snap je' daar wordt zo hard voor gewerkt.


'Waarom staat dat kopje nog op het aanrecht?'

'Nou kijk de situatie gisteren was dit en dat en toen gebeurde

dit en ja, daarom staat het kopje er nog'.

Ben je ooit weggekomen met zon uitleg? Waarschijnlijk werkte het averechts.



ADHD Masters frustratie blog
Zo frustrerend!


Meer ADHD

Kijk, we weten dat ADHD gedrag is. Jezelf steeds uitleggen is ook een vorm van gedrag. Hoe reageert iemand die praat met iemand die zichzelf steeds uitlegt? Er wordt afgehaakt binnen een gesprek, het wordt ongemakkelijk, misschien herken je het zelf ook wel bij gesprekspartners. En daar worden we ook weer onzeker van. Om vervolgens nog harder te gaan werken. Voor je het weet doe je dit niet alleen naar anderen toe, maar ben je jezelf ook de hele tijd aan het uitleggen naar jezelf. Zodat je ook weer lekker gaan gaan malen over waarom je dan piekert en waarom je dan bepaalde gedachten hebt. Dan wordt het snel vol in je hoofd, toch?


Inzichten

Ik vroeg mezelf alleen maar af waarom doe ik dit, waarom denk ik dit, waarom zei ik dit, waarom, waarom, waarom?

Ik kreeg misschien zo'n 5 jaar terug pas echt de inzichten die mij ontzettend geholpen hebben. Ik heb me er echt even tegen verzet in het begin. Want mijn hele brein dacht dat het belangrijk was om mezelf uit te leggen en deed daar alles voor. Niets bleek minder waar.


Eigenlijk waren het 2 inzichten die samen gezorgd hebben dat ik los kon komen uit het malen en uitleggen. Hoe oncomfortabel ze ook kunnen zijn. Dit zijn ze:


  1. Het brein heeft geen enkele verplichting om begrijpelijk te zijn (voor jou en een ander). Dus verwacht ook niet dat je het gaat snappen.


  2. Niemand gaat je begrijpen. Niemand snapt zichzelf werkelijk.

    Je hoeft iemand niet te snappen voordat het OK is, ook niet jezelf.


Laat ze even bezinken...


ADHD Masters laten bezinken
Nee echt, geef het even


Weerstand

Het kan natuurlijk zijn dat je dat je nu denkt 'Is dit het nou?' Of misschien merk je bij jezelf wel een beetje weerstand op een van deze 2 zinnen zoals allerlei 'Ja, maars.' Dit is volkomen normaal. Je brein moet ineens iets heel anders gaan bekijken. Als er iets is wat het brein graag vasthoud, dan zijn het wel de vaste gedachtepatronen. Het kan natuurlijk ook zomaar zijn, dat deze twee zinnen helemaal niet zo inzichtelijk zijn voor jou, voor mij waren ze dat wel.


Wat is het middel en wat is het doel?

Voor mij was begrepen worden een soort doel geworden, maar eigenlijk was het slechts een middel om iets anders te bereiken. Verbinding, contact, erbij horen, mee mogen doen.

Toen ik dat doorhad kon ik het loslaten. Nu sluit ik gedachten, meningen en emoties in. Ook die van mij. Want dat is nou precies wat verbinding geeft en dat is dus precies wat ik eigenlijk wilde. Bovenstaande filosofieen helpen mij daarbij. Ze zorgden bij mij voor een stukje ontspanning waardoor ik ook de andere kant weer kon zien.


Experimenteer er zelf mee

Vraag jezelf eens af wat het jou zou opleveren wanneer iemand jou zou begrijpen. Wat het antwoord ook is, maak dáár een doel van. Zodat jezelf uitleggen slechts een middel wordt om in te zetten wanneer dat handig is. Ik ben benieuwd wat jij werkelijk wil bereiken door jezelf begrepen te voelen.


Heel veel succes!


Bas

Bas den Blaauwen ADHD Masters. NLP trainer


P.s. Er zijn natuurlijk allerlei manieren om jezelf beter te leren kennen en steviger in je schoenen te gaan staan zodat je jezelf niet meer afhankelijk voelt van het begrip van een ander. Dit is een persoonlijk proces waar je bij een van onze coaches prima voor terecht kunt.




 

114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page