top of page

Mind over body of body over mind?

Vaak proberen we met onze mindset ons lichaam en gedrag te beinvloeden. Maar werkt dat wel zo? Waar kan je nou het beste mee aan de slag?


Voordat ik naar de conclusie spring eerst dit:


Snoepjes

Lang lang geleden, was er eens een jongetje die graag snoepjes at. Ja ok, dat was ik. Als er werd gezegd dat ik een snoepje mocht dat zat ik al met mijn hand in de snoeppot. Misschien pakte ik er soms 'per ongeluk' net iets teveel. Op latere leeftijd deed ik dat ook en eigenlijk heb ik er nu ook nog wel een handje van. Ik pak de zak chips en voor ik het weet is het leeg.Maar welk deel van mij doet dat dan? Mijn lichaam, die de handelingen doet? of mijn geest die het bedenkt? Bedenk ik van te voren dat ik die zak toch wel leeg ga eten? Of is het een gewoonte, geinstalleerd in mijn autonome zenuwstelsel die ik goed praat? Doe ik het allemaal zelf? Zit er iets onder?

Wat het ook is, het doet wel iets heel bijzonders. Ik ga mij er namelijk wél én niet beter van voelen. Fysiek niet maar mentaal wel. Even. Na een poosje krijg ik last van humeurigheid, slaap ik minder en ga ik nog minder slimme keuzes maken.


Nu is dit een eetvoorbeeld (heb ik er veel van) maar wat dacht je van bewegen? ik weet dat je jezelf van bewegen beter gaat voelen. En toch kies ik eerder voor die zak chips dan een rondje rennen. Dus wat hier nou aan de macht? Mind of body?


Mindset

Er zijn talloze boeken geschreven over mindset. 'Denk jezelf rijk en je wordt het!''Wen jezelf een growth-mindset aan dan wordt je succesvol!' 'gebruik affirmaties!'

Hoe komt het toch dat zon mindset zoveel teweeg kan brengen? Ik elk geval zou het dus mind over body zijn, toch? Jij bedenkt hoe je het wil en je gedrag en keuzes raken daardoor beinvloed.


Het is niet gek dat dit werkt, ons gedrag wordt veelal bepaald vanuit stemming. Welke stemming een gedachte oproept is bepalend voor veel van onze gedachten en reacties.


ADHD Rollercoaster

Ik zal je een voorbeeld geven:

Ik ben gek op achtbanen. Als je aan mij zou vragen of ik mee ga naar een pretpark dan zie ik mezelf al meteen in die achtbaan zitten. Afgeschoten, gelanceert, loopings, kurkentrekkers alles! En terwijl ik mezelf dit voorstel, in die split second, voel ik die adrenaline alweer een beetje omhoog kriebelen en verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik zou volmondig vanuit deze stemming 'Ja' roepen en de hele wereld om mij heen vergeten.Maar er zijn ook dagen dat ik mij niet helemaal lekker voel. Dan voel ik mezelf niet helemaal fit, slechte nacht misschien, of gewoon even met het verkeerde been uit bed gestapt. Als iemand dan zou vragen of ik mee ga naar een pretpark, zou ik een heel ander beeld krijgen. Ik zou dan denken aan die ellelange wachtrijen voor de achtbanen. De hele dag op je benen staan, lange auto rit er heen. En vanuit die stemming zou ik dan ook antwoorden.


Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als je stemmingen duidelijker, heviger ervaart? Dan wordt het enthousiastme nog groter. En eventuele beren op de weg ook! De verschillen tussen positieve en negatieve reacties kunnen dan enorm zijn.


Body over mind?

Ok, dus tot nu toe hebben we mindset bepaald gedrag, stemming en keuzes.

Maar hoe zit het dan met dat stuk 'body'?


In ons lichaam lopen vele zenuwbanen, maar één is toch wel heel belangrijk. De Nervus Vagus. Deze loopt van je hoofd, langs je hart, langs je darmen. En bij alledrie deze onderdelen van je lichaam zitten dezelfde neuronen als in je brein. Ze zeggen weleens dat we een hoofd-hart en buikbrein hebben. En in die cellen wordt een hoop bepaald en onthouden. De Nervus Vagus kun je zien als de verbinding tussen die cellen en je hoofd.


Dus als ik een zak chips eet, of andere vormen van teveel suiker. Dan wordt daarmee mijn darmflora ontregeld. Mijn buikbrein vind dat niet leuk en geeft signalen af. Misschien merk je nog niet eens buikpijn of iets dergelijks, maar je kan zomaar hoofpijn en 'hersenmist' ervaren wanneer er iets in je darmen niet ok is. En dat heeft dan weer effect op je focus en denkvermogen. Heb je een nare ervaring met een achtbaan, opgeslagen in je buikbruin. Dan zal je stemming veranderen naar iets negatiefs als je het woord achtbaan hoort. En je gedrag is dan problemen zien en 'nee' zeggen. Dus dan is het toch Body over Mind?


Tja dat zou kunnen. Recente studies hebben aangetoond dat cellen in ons lichaam trauma kunnen opslaan. Dit zend signalen naar je hoofd. Tja, dan heb je toch echt je lichaam nodig om dit los te kunnen maken of op te lossen.


Je lichaam voelen doe je met je hoofd

Je lijf ervaren , voelen en dus je hoofd ontspannen, is niet altijd even makkelijk. Want als voelen heftig is, omdat je er vroeger op afgewezen bent, je zelf het niet toestaat of je hebt moeten overleven, dan zal al die ellende zich op zijn blijven stapelen in al die cellen van ons. Een troebel brein tot gevolg. En alles wordt in werking gesteld in je brein om weg te blijven leiden van dat voelen. Zoals 'ja maar' zeggen of je steeds afvraagd 'waarom?' Dit zijn vaak gedachtenloops. Gecreëerd om je weg te houden bij gevoel. Overdreven positief doen kan ook een mooie indicator zijn, alles weglachen of oplossen met grapjes bijvoorbeeld. Daar was ik een ster in vroeger!


Dus je hebt jezelf open te stellen om weer eens naar je gevoel te kijken. En dat doe je dan weer met je hoofd een mindset dat het oké is kan bijvoorbeeld helpen.


Ok.... ik vind body en Mind wel quitte spelen nu. Misschien kunnen we verder kijken.De derde partij!

Naast ons lichaam met alle sensaties en bedrading voor overleving, en naast ons hoofd met alle gedachten, meningen, mindsets en voorstellingsvermogen, is er nog een deel wat ik graag apart zie. De Pre-Frontale cortex.


Dit is het stukje brein dat jou is staat stelt bewust te zijn. Van jezelf, de wereld, je gedachten, je gevoel. Alles wat je bewust opmerkt in het hier en nu. Met dit breindeel werken we in de coaching. We zetten deze zo snel mogelijk aan tijdens een coachgesprek. Want hoe sterker dit breindeel is, hoe meer hij aanwezig kan zijn. Met dit breindeel kun je veranderingen maken in mindset. Hulpbronnen vinden waar je ze eerst niet kon zien, gedachten en gevoelens objectief bekijken, er van leren en verwerken. Algeheel dus ander gedrag aanmeten en jezelf echt helpen.Conclusie


Ik concludeer dat deze drie samenwerken en dat elkaar kunnen versterken. Alle veranderingen beginnen met bewustzijn en daarom zeg ik: Bewustzijn over mind & body.


Maar misschien denk jij er met je mind wel heel anders over of voel je met je body dat dit niet klopt. Versterk ze dan gewoon lekker allemaal! En waar je begint? Hier natuurlijk! Gewoon bij ons in een coachgesprek. Wij vinden snel de juiste ingang voor jou, let maar eens op!


Liefs,

Bas
48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page