top of page
Zoeken

Licht - lichter - verlicht ;-)

Bijgewerkt op: 26 dec. 2022Het eind van het jaar wordt vaak geassocieerd met lichtjes. Lichtjesavond hier, lampionnetjeswandeling daar. In december zien we overal mooie lichtversieringen opduiken. Terwijl de Sint nog onderweg naar Spanje aan het nagenieten is op zijn stoomboot “De Stoomboot”, is Nederland allang omgetoverd tot een Disney-achtig winterwonderland. Aan de hand van een veel gehoord liedje wordt de Sint het land uitgebonjourd om plek te maken voor nóg meer lichtjes: “Dag Sinterklaasje, dáááááááág!”. Maar we dwalen een beetje af. Waar waren we? Bij de lichtjes. Lichtjes, lichtjes, overal lichtjes. De ene buurman pronkt met een nog mooier verlicht huis dan de andere. Op school worden de ouders gevraagd om de zalen te versieren (met lichtjes uiteraard). En tuincentra waar je de rest van het jaar aarde of mest koopt veranderen in tot ware lichtparadijsjes waar sommige gezinnen hun jaarlijks uitje naartoe hebben. Nog even en dan gaat Intratuin entreegeld vragen in december.


Ik vind het in ieder geval mooi, al die lichtjes in het donker. Ze stemmen mij positief en hoopvol in het letterlijk donkerste seizoen van het jaar.Ik stond er nooit bij stil, maar “licht” kan zowel “niet donker” als ook “niet zwaar” betekenen. Het zette mij aan het denken over hoe “licht” ik deze periode inga… Want nog niet zo lang geleden was eind van het jaar een van de donkerste en zwaarste periodes voor mij! Ik voelde het al in september beginnen. Sinterklaascadeautjes uitzoeken, kerstafspraken inplannen, waar en met wie vieren we oud & nieuw, etc. Nog steeds zie ik mensen om mij heen die het maar druk druk druk hebben. Maar voor een persoon met AD(H)D achtige trekjes (denk aan: vaak een vol hoofd, perfectionisme, gevoeligheid voor prikkels en moeite met plannen en organiseren) kunnen deze laatste weken van het jaar extra hard aankomen. En in mijn familie komen daar dan ook nog eens 4 verjaardagen bij… Jarenlang voelde ik me totaal leeggezogen aan het begin van januari. En ik begreep toen niet helemaal waarom. Het was toch allemaal heel gezellig? Waarom had ik in januari dan altijd het gevoel dat ik minimaal 3 weken op een onbewoond all-inclusive eiland (als dat überhaupt ergens bestaat) nodig had om maar een beetje bij te komen?


Ik kon zeker wat “lichtheid” gebruiken… Gelukkig kwam ik in de laatste jaren ook mensen tegen die mij lieten inzien dat het ook anders kan. Sommige van hen gingen bijvoorbeeld kerst in januari vieren. Want op deze manier konden ze in alle rust van elkaar genieten. Anderen gingen op een creatieve manier om met de verjaardagen waar ze voor uitgenodigd waren. Zo konden ze er voor de jarige in kwestie zijn én ze konden het doen op een manier en tijdstip dat voor hen werkte. Als die mensen ergens naar toe gingen, dan waren ze daar ook echt. Wie kent niet van die mensen die wel bij je komen “omdat het zo hoort”, terwijl je aan alles voelt dat ze eigenlijk liever ergens anders zijn?

In het begin klonken die verhalen voor mij als vloeken in de kerk. Als ik me jarenlang aan al die normen en tradities vast moest houden, waarom anderen dan niet? Op een gegeven moment merkte ik echter dat ik er stiekem toch een beetje jaloers op was. Die durf om trouw aan jezelf te blijven en als het nodig is, iets anders te doen dan het sociaal wenselijke. Wow! Inmiddels kan ik, met gepaste trots, vermelden dat ook ik mijn eerste kerst in januari, sint-viering in november en een aantal creatief opgeloste verjaardagen achter de rug heb. En wat voelde het heerlijk en vrij om het zo te doen! Ik zeg niet dat ik het elk jaar exact zo zal doen. Want soms vind ik het fijn om bijvoorbeeld kerstavond ook echt op kerstavond zélf te vieren. Maar wat ik in ieder geval zeker wil blijven doen, is vaker stilstaan bij wat op dat moment wél werkt. Voor de ander én voor mij.


Met deze positieve intentie ga ik hoopvol het nieuwe jaar in. Ik ben zo benieuwd welke andere creatieve oplossingen er nog te ontdekken zijn. Maar het is en blijft iets heel persoonlijks: dus wat werkt voor JOU?? Hoe kun jij iets met licht & lichtheid in jouw leven creëren?


Ik wens jullie in ieder geval veel lichtpuntjes op de horizon en een sprankelend 2023 toe!! Spreken we elkaar dan weer? Dat zou ik oprecht gezellig vinden ☺. Feliz Navidad & Cheers to Light ;-) !!


Liefs, Aleks.
19 weergaven0 opmerkingen
bottom of page