top of page

ADHD Blog: Onderprikkeling en ‘ontkenning'ADHD coach Blog onderprikkeling ADHD Masters

Ook ik zoek, als ervaringsdeskundige ADHD 'er, nog wel eens naar de balans tussen overprikkeld en onderprikkeld zijn. Persoonlijk ben ik liever overprikkeld. 


Voor mij betekent dat namelijk vooral ‘in beweging zijn’, het gevoel écht te leven, iets bij kunnen dragen.  Dat past weer bij mijn karakter én mijn waarden. 

Voor mij uit onderprikkeld zijn zich namelijk in ‘achterovergeleund’ zitten, met een soms een beetje verdoofd gevoel, in mijn lijf en mijn hoofd.

Alsof ik ergens op wacht. Terwijl het leven uiteraard gewoon doorgaat. 

Alleen doe ik daar dan niet zo hard aan mee. Dan lijkt het ook gewoon niet te lukken, om in actie te komen, iets te gaan doen. Herkenbaar?


Het gevoel dat bij mij ontstaat vanuit de onderprikkeling is, dat ik me dan een beetje ‘down’ kan voelen, in een dipje kan zitten, met weinig energie en enthousiasme. 

Gelukkig herken ik de signalen tegenwoordig bij mezelf en duurt dat dipje ook niet heel lang. Het is voor mij wel een signaal dat ik iets te doorvoelen heb én iets te doen, of zelfs te veranderen. Daarnaast werd ik laatst op iets heel belangrijks gewezen;


Ik had een mooi gesprek met een collega coach, terwijl ik in het dalletje van onderprikkeling zat. Hij merkte op dat ik best in de ‘ontkenning’ praatte. Dus vooral over wat ik niet (meer) wilde in mijn leven. 


‘Denk niet aan een blauwe olifant’

Oeps…. Was hij groot of klein in je brein? 


Daarmee wil ik zeggen, in taal kunnen we ons heel duidelijk uitspreken over wat we niét willen, alleen ons brein begrijpt dat niet. 

Denkend aan iets wat je wél wilt ipv aan iets wat je niét wilt, geeft je een ander gevoel en gedrag. Voor mij werkt het eigenlijk heel beperkend als ik denk aan iets wat ik niet wil. Ik voel ruimte en vrijheid als ik denk aan de dingen die ik wel wil. Ik voel me blijer en niet meer in een dip. Ik denk

aan mogelijkheden, wat is er wel. En er is genoeg wel.


Wat is dan een eerste stap richting wat ik wel wil?

Vanwege het dipje, met dus de oorzaak onderprikkeling én het belangrijke feit dat er een

professional goed naar me luisterde, kreeg ik een belangrijk inzicht, in mezelf en mijn patroon. Namelijk;


Als ik niet lekker in mijn vel zit gaat mijn ADHD brein blijkbaar op zoek naar wat ik niet wil, dat helpt niet perse voor de blije stofjes in mijn lichaam en brein. Een vicieuze cirkel dus.

Wat wil ik wel! Oh ja, nou, dat weet ik inmiddels ook heel goed te vinden gelukkig. 


Na afloop van ons gesprek voelde ik me alweer een stuk beter. Ik heb weer helder wat datgene is wat ik wil laten groeien en bloeien. Dát ga ik weer mijn aandacht geven. Want zoals je misschien weet ‘wat je aandacht geeft groeit’.


Het is dus goed om het voor jezelf te kunnen herkennen. Als je in een dipje zit, als je het even niet meer weet. 

Wat wil je wél, wat is voor jou belangrijk, wat zijn jouw waarden?

Bewust zijn van wat er speelt in je leven en dat het dus een oorzaak heeft dat je jezelf wat minder voelt of misschien zelfs onbewust de onderprikkeling opzoekt.


Zelf doen

Eerlijk gezegd is dat in je eentje best een uitdaging. Vaak denk je namelijk in dezelfde beperkende cirkeltjes in je gedachten.

De oorzaak, de waarden en weten waar je heen wil is soms lastig om dat vanuit jezelf te

ontdekken, op een dieper niveau dan het aangeleerde.

Misschien ben je het gewend om de dingen zelf aan te pakken, of is het moeilijk om steun of hulp te vragen.

Ook dat herken ik.


Ondertussen weet ik dat het veel beter werkt om samen met iemand, een professional het liefst, meer inzicht te krijgen in jezelf en je leven. 


Ik, als ervaringsdeskundige én ADHD professional, houd je graag een spiegel voor zodat jij meer inzicht krijgt in wat je wél wilt. Wat je waarden zijn en wellicht niet-helpende overtuigingen en patronen.

Gelukkig zijn die, met een beetje hulp, gewoon te doorbreken.

Ik luister graag naar je en ga samen met jou, op zoek naar wat jij meer aandacht mag geven.

Zodat je weer verder kan, met meer inzicht en helderheid. In beweging dus!


Liefs,


Linda Nummerdor

ADHD coach

Linda Nummerdor ADHD blog, ADHD coach bij ADHD MastersMeer weten over ADHD coach Linda of een gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen?115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page