top of page

7 dingen die ADHD'ers juist goed kunnen (en waarom)

Het leven van een ADHD'er gaat niet altijd over rozen. En het gaat ook niet altijd slecht.

Er worden hele artikelen geschreven over wat er niet goed zou werken en waarom. Wij doen dingen graag anders dus ik wil je iets vertellen over dingen die we goed kunnen en waarom.


Want er zijn namelijk dingen, gedragingen waarvan we vaak denken dat ze raar zijn of niet goed werken, die eigenlijk juist heel erg goed werken en nuttig zijn. En het is nog eens heel helpend om er zo naar te kijken, want dat geeft een hoop acceptatie en ontspanning.


7 Dingen die mensen met ADHD goed kunnen en waarom:1.Focussen

Ok, nu denk je misschien; 'huh? Daar heb ik juist moeite mee'. Ik leg het uit

Het brein van een ADD'er of ADHD-er kan ontzettend gefocust zijn. Denk maar eens aan hyperfocus en hyperfixatie. beide niets meer dan dat de aandacht steeds uitgaat naar 1 ding in de buitenwereld of binnenwereld. En dat is focus. Focus is verplaatsbaar. Dus wat je soms ziet is dat de focus verschuift naar iets anders zoals naar een gedachte die je hebt of een associatie die je krijgt wanneer iemand iets verteld.

Je hebt waarschijnlijk geen moeite met focussen, maar de focus te houden op waar je van jezelf of omgeving op zou moeten focussen. En dat heeft alles te maken met een mini-freeze/fight/flight response. Zelfs zoiets basaals als saaiheid kan oncomfortabel voelen en zo'n reactie uitlokken. De focus is dan niet weg, maar verplaatst naar iets wat minder oncomfortabel is.


2. Associëren

iedereen kan associëren, maar wanneer je een voorkeur hebt voor het visuele brein, kan dat zomaar nog weleens een tandje harder gaan. Associëren brengt allerlei nieuwe mogelijkheden en ideeën met zich mee. Daarom worden mensen met ADHD kenmerken vaak gezien als creatief. Veel mensen met ADD of ADHD hebben een voorkeur voor beelddenken en dus ook een voorkeur voor het rechterbrein. Misschien dat je nu al associeert hoe jij jezelf hierin herkent. Soms is de associatie een taal op zich. Waar twee mensen een compleet gesprek kunnen voeren wat voor andere mensen niet te volgen is. Vaak met veel energie en enthousiasme.


3. Leren

Geloof het of niet, mensen met ADHD en ADD kunnen vaak heel goed leren. Het komt meer dan eens voor dat ze eigenlijk juist een hoog IQ/EQ hebben, maar dat dit er in conventionele testen niet uitkomt omdat die testen te eentonig zijn of de aandacht verschuift naar alles wat er mis kan gaan. Ook is het vaak een andere manier van leren dan meestal wordt aangeboden bij leerinstanties. Het is niet gek dat veel mensen met ADHD geneigd zijn om met hun handen te gaan werken. Leren door te ervaren en te doen is een veel geziene leerstijl binnen ADHD. Maar ook leren dmv beelden en simpelweg luisteren wordt veel gezien. Hoeveel neurodivergente mensen zie je wel niet terug in beroepen als marketing of website developer?


Maar wat als je van je leraar tijdens de les aantekeningen MOET maken? Of als je enkel mag leren door te lezen en stil te zitten? Dan ga je vanzelf wel denken dat je gek bent. Of eigenwijs, als je het op je eigen manier probeert.

Je kunt niet zien hoe anderen van binnen aan het struggelen zijn, dat kan een gevoel van raarheid geven. En misschien zien ze het aan jou ook niet. Hoe dan ook, als jij weet hoe jij leert kan je als ADHD'er mega snel leren en ontwikkelen.4. Verbanden leggen

In het brein van een ADHD'er is alles met elkaar verbonden. Wat we vaak zien is dat we onbelangrijke zaken onderdeel maken van een taak omdat we dat hebben verbonden en als even belangrijk hebben gelabeld. Soms voelt dat overwhelming.

De kracht ervan is, dat wanneer je iets leert of ontdekt, men dat vaak ook meteen toe weet te passen in andere contexten en dat is super handig.

Mensen die graag verbanden leggen vragen ook vaak om voorbeeldscenario's bij een uitleg of hebben het in een gesprek ineens over totaal iets anders, omdat zij daar een connectie in zien. Hoe ver gezocht dan ook. De grootste uitvinders en filosofen hadden deze eigenschap.


Anekdote:

Bij veel mensen met ADHD die ik gezien heb, is het leggen van verbanden sterk aanwezig. Ook dit komt vanuit het rechterbrein dus gaat ook nog eens gepaard met associatie. 'Als ik het raam wil soppen, dan moet ik deze open zetten, maar het raam draait niet goed dus die ga ik eerst smeren, de olie ligt in de schuur en die deur loopt ook niet meer soepel.''

Zo kan je jezelf blij voelen dat je eindelijk al die deuren heb gesmeerd, en vervolgens onder het raam nog een emmer sop tegenkomen die je alvast had klaargezet. En daar heb je dan natuurlijk geen zin meer in, duh.5. Aanvoelen

Als er iets is wat een ADHD'er goed kan dan is het wel aanvoelen. Met name de sfeer, omgeving en spanningsniveau worden flink getoetst bij contact en interactie met een ander. Dit is een kenmerk wat wij bij iedereen met ADHD wel terug zien komen en wat eigenlijk maar lastig in woorden te bevatten is.

Soms zegt iemand iets waar we heel blij van worden en tegelijk voelen we dat er een ondertoon is, dat niet helemaal zuiver is wat diegene zegt of dat je misschien voelt dat diegene helemaal niet lekker in zijn vel zit. Er zijn veel manieren waarop iemand deze gevoeligheid kan hebben of ontwikkelen. Maar is natuurlijk ook gewoon een tool die je hebt. En als je er een beetje naar gaat luisteren en gaat oefenen, kan het een fantastische radar zijn om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Ik merk zelf dat als ik terug geef dat ik iets voel wanneer iemand iets zegt, er prachtige verbindingen kunnen ontstaan. Dit is ook waarom ADHD'ers zo lekker gaan op waardering. Dat voelen ze in iedere vezel van hun lijf (mits je het meent).6.Overleven

ADHD'ers zijn meesters der overleving. Sommigen noemen zichzelf zelfs kameleon omdat ze zich aan iedere situatie weten aan te passen. Dit alleen is eigenlijk al een overlevingsstrategie op zich. Maar overleven kun je op meerdere manieren doen. In de huidige maatschappij zijn aanpassen en dissociëren veel aan de orde, waardoor iemand vastloopt. Maar als je iemand met zo'n brein in het wild zet dan kan daar flink verandering in komen. Dat aanpassingsvermogen, dat snelle praktijk leren komt hier goed van pas. Misschien heb je weleens Expeditie Robinson gekeken. Een groep mensen op een eiland die zelf moeten overleven. Juist de mensen met ADHD kenmerken floreerden! Ze zagen mogelijkheden, wisten te bouwen met wat voorhanden was, hadden de focus om urenlang met een speer vissen te vangen en bleven aanpassen naar de omstandigheden.

Ze werden ook vaak als bedreiging gezien en weggestemd, metafoor hier?


7. Leiden

Leiden is niet hetzelfde als de baas zijn. Leiden is voortouw nemen, nieuwe concepten toepassen en anderen daarmee inspireren. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 70% van alle geteste ondernemers gezegend is met ADD of ADHD. En een heleboel hebben niet eens een diagnose.

Anderen meenemen, die connectie maken, vertrouwen geven en de vrijheid opzoeken. Werken met wat er is en aanpassen naar de situatie. Wanneer iemand met ADHD leert delegeren en niet alles zelf wil doen, worden dit fantastische leiders. Denk aan Steve Jobs, Elon Musk, Simon Sinek, etc etc etc..... Dit is een lange lijst kan ik je vertellen.
Codering

Natuurlijk is dit allemaal behoorlijk gegeneraliseerd. En toch...misschien als je diep nadenkt en alle codering die we hebben meegekregen in het leven even los mogen laten, klopt er misschien meer van dan je dacht.


Ik kan je alleen maar aanmoedigen om te leren waardoor je focus ergens anders heen verschuift. Hoe associatie jou helpt om je eigen oplossingen te kunnen gaan maken. Welke leerstijlen jij van nature echt hebt. Hoe het verbanden leggen jou helpt inzicht te krijgen in de wereld. Hoe anderen aanvoelen als een kompas kan gebruiken. Hoe jij je overlevingstechnieken voor je kan laten werken. En last but not least. Hoe jij de leiding kan nemen over jezelf, je brein en daarmee anderen kan inspireren hetzelfde te doen.


Wij leren het je graag. Vraag een kennismaking aan en start!


Bas den Blaauwen

236 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page