top of page

Adhd bij mijn studie




Studeren met ADHD is niet altijd even makkelijk weet ik uit ervaring.


Mijn ‘gedoe’ begon op de basisschool, al herkende ik dat toen helemaal niet als ‘gedoe’.

Ik was makkelijk afgeleid, snel verveeld, supergoed in uitstellen en vermijden, wiebelen en friemelen. Ook kon ik zo gefocust zijn op de klok (wanneer is het pauze, wanneer zijn we vrij) dat ik geen tijd had om op te letten waar we het ook alweer over hadden. Ik wist dan ook nooit het goede antwoord. Ik snapte sowieso niet hoe er op een vraag maar één antwoord kon zijn, want in mijn hoofd wemelde het van de mogelijke antwoorden. En dan het ongemak moeten verdragen dat het dan heel lang duurde voor je er een had uitgekozen en dat er dan een ongemakkelijke stilte zou vallen en ik het dan uit paniek helemaal niet meer zou weten en wel door de grond zou willen zakken…



Tja, van daaruit heb ik leren zeggen ‘ik weet het niet’ om dat soort gedoe in de toekomst te voorkomen. En dat laatste is best gelukt. Ik ging vermijden, het niet meer weten, uitstellen, mezelf verstoppen, niet meer leergierig zijn, de kantjes ervan aflopen of juist heel perfectionistisch zijn en nooit iets afmaken. En dat is op zich ook niet zo erg, maar ik voelde me er slecht over en daar kreeg ik dan weer stress van. En zo werden zowel mijn zelfbeeld als mijn cijfers steeds lager en tegen de tijd dat ik op de HBO belandde, was ik een student die met heel veel moeite net een voldoende haalde en die zoveel afwezig was, dat een groot deel van mijn studentenleven bestond uit dingen niet doen, vermijden en voortdurend onder de maat presteren. Dat heeft uiteindelijk wel doorgewerkt in de rest van mijn carrière, zowel wat studie betreft als wat werk betreft.


Een hoop kansen gemist en een hoop stress te lang met me meegedragen. Zonde toch? En als je naar mijn werkcarriere kijkt, dan heb ik het hardstikke goed gedaan hoor, alleen voelde ik dat niet zo. Het ‘impostersyndroom’ noemen ze dat en dat levert ook allemaal gedoe op. Ik had wel graag eerder geweten over ADHD en de ‘schade’ die je oploopt, doordat je niet weet dat je brein gewoon een beetje anders werkt. En dat ADHD-brein kan wel degelijk vóór je werken.



En dat ga ik en alle andere coaches van ADHD Masters heel graag aan jullie uitleggen. Zo zorgen we er samen voor dat we jouw ‘zo werkt studeren wel voor mij’ gaan vinden. Hopelijk tot snel!


zelfstandig coach en trainer, gespecialiseerd in ADHD.



120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page