top of page

Boos & waarden


Soms ben ik gewoon boos! Boos op de wereld, boos op mijn partner, boos op mijn kinderen, boos op mijn situatie, boos over tegenslagen en bovenal gewoon boos op mezelf!


Boosheid komt voor in een groot gedeelte van mijn leven. Langdurige boosheid, bijna wrok te noemen, maar ook kleine boosjes die samen opstapelen tot een soort bom waarvan je weet dat het elk moment kan gaan ontploffen. En het dan nog steeds weten in te slikken en vasthouden. Sommige boosheid was niet eens van mij!


Boosheid is iets wat ik eigenlijk altijd wilde vermijden, want ik vond dat boosheid geen nut diende. Dat je er niks mee bereikt door boos te zijn.

Als ik ergens boos over was, werd er vaak gezegd dat ik het los moest laten of gewoon geen aandacht aan moest besteden. Ja, makkelijk gezegd natuurlijk. Was het maar zo simpel.


Vormen

Boosheid komt in vele vormen: Frustratie, ergernis, tegenzin, kwaad, vijandigheid, kritiek leveren, haatdragend, jaloezie, irritatie, woede, afwezigheid en ga maar door. Ik kon ze allemaal en niemand zag ze.


Wat ik het allerbeste kon was afwezig woedend zijn. Ook ik heb namelijk ooit besloten dat boos zijn niet oké is, maar wat heb ik me boos gevoeld! En omdat het niet oké was, liet ik het niet zien. Mokkend en sputterend deed ik dan wat er van mij werd verlangd. Tot ik alleen was, dan mocht het eruit. En dat deed ik dan met muziek. Hele boze muziek! Maar het hielp. Lekker mee schreeuwen met snoeiharde metal maakte mijn emmertje weer een stukje leger. Om het daarna weer op te kunnen vullen met nieuwe stukjes boos.


waarden

In al mijn zelfontwikkelings-avonturen de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over emoties. En zo ook over boosheid. Boosheid betekent nee. En ‘nee’ vast houden betekend boos vasthouden. Shit! gaat dit over grenzen? gaat dit over ‘ja’ zeggen, terwijl je eigenlijk ‘nee’ zou willen zeggen?


Yep, bij mij wel.


Sterker nog: ik heb 3 belangrijke waarden waar, zodra er aan getoornd wordt, meteen boosheid ontstaat. Namelijk:

-vrijheid

-eerlijkheid

-Rechtvaardigheid


Misschien als je dit leest, dat je denkt…’die waarden heb ik ook! Dat vind ik ook heel belangrijk!’ Of misschien herken je er 2 van de drie.

Dat kan heel goed kloppen. Want ik heb gemerkt dat de meeste mensen met ADHD gedoe deze 3 waarden wel ergens in hun waardenpakket hebben zitten. En in een wereld die niet helemaal eerlijk is, waar rechtvaardigheid vaak ver te zoeken is, vrijheid ingepland moet worden en we veel moeten, is het niet zo gek dat we onderhuids het liefst heel hard ‘NEE!’ willen roepen. Daarbij proberen we het vaak ook nog eens allemaal goed te doen voor een ander wat ook de nodige 'ja' doen en 'nee' willen oplevert.

Het gevolg kan zijn dat we dus geïrriteerd raken, jaloers worden op anderen, kritiek krijgen op anderen of jezelf en woede uitbarstingen krijgen. Misschien dat alles wat we voelen zo’n brei wordt dat we het enkel nog kunnen omschrijven als frustratie. Het meest waardeloze en machteloze gevoel dat ik ken.


Ondek je waarden

Nadat ik mijn waarden ben gaan ontdekken was dit niet ineens magisch verdwenen, maar ik kreeg wel grip. Ik kon beter gaan verwoorden en voelen waar ik dan precies boos over was. En dat gaf een rimpeleffect. Ik leerde steeds een beetje meer over mijzelf door enkel te snappen dat er iets aangeraakt werd dat ik belangrijk vond. Dus de volgende keer dat jij boos bent…vraag je dan niet af waar je boos over bent. Maar vraag jezelf eens af wat jij belangrijk vind, dat nu is aangedaan.


Een waardenonderzoek is dan ook super waardevol. Het is een stuk van je blauwdruk, wie je bent. Ik kan iedereen aanraden dit te doen. Je kunt dit doen bij een van onze coaches. Boek een sessie via de contactpagina.


Nu ben ik nog steeds weleens boos (wie niet?). Maar ik herken het veel sneller. Voor mij is boos nu óf een signaal dat iets niet oké is óf een soort dekmantel voor een andere emotie. Meestal is dat verdriet of teleurstelling. Het scheelt enorm veel frustratie. Het geeft een hoop helderheid in wat er gaande is in mijn hoofd en ik hoef het niet meer vast te houden.


Ik gun jou dat ook!


Liefs,

Bas


P.s. Meer leren over emoties en de functie daarvan? Luister dan eens naar onze podcast. ‘Wat nou ADHD!? - emoties ’ te vinden op spotify, apple podcasts, youtube en andere kanalen. Ook te vinden op deze site onder 'blogs'.


p.p.s. Ben je al lid van de online community? Check het zelf!

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page